به گزارش خبرگزاری مهر، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برای دسترسی بهتر مخاطبان خود به منابع مرجع تاریخ دفاع مقدس، بر آن شده است تا فایل پیدیاف آثار خود را در قالب روزشمار، اطلس، تاریخ شفاهی، اسناد سازمان ملل، پژوهشهای موضوعی، نبردها، مطالعات غیرنظامی و آثار ترجمهای در دسترس علاقهمندان به مطالعه آثار دفاع مقدس قرار دهد. یکی از نکات قابلتوجه اینرویکرد، وجود کتابهایی است که بهتازگی منتشر شده و در این فهرست قرار میگیرند.
مجموعه اطلسهای جنگ ایران و عراق، از آثار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس هستند که با بهرهگیری از نوشتار توأم با نقشه، دیاگرام، جدول و تصاویر موضوعات گوناگون در ارتباط با دفاع مقدس ازجمله یگانها، لشکرها، شهرها و عملیاتهای مختلف را در چارچوبهای علمی تبیین و تفسیر میکنند. اطلسهای یگانی، اطلسهای نبردی، اطلس موضوعی، اطلس استانی و اطلس واحدهای تخصصی گونههای مختلف اطلس هستند که هریک به موضوع خاصی میپردازند.
در اطلسهای یگانی، به بررسی عملکرد یکْ یگان در طول دوره دفاع مقدس پرداختهشده است. این اطلسها بهطورکلی دارای 8 فصل هستند، در فصل اول اطلسهای یگانی، کلیاتی از یگان و نحوه تشکیل و فرماندهان اولیه و فهرست عملیاتهای یگان مذکور مطرح میشود. مخاطب از فصل دوم وارد جنگ شده و عملکرد آنها را در جنگ در مقاطع مختلف از نظر می گذراند. اطلسهای نبردی یا عملیاتی نیز به موضوع نبردها بهطور خاص میپردازند.
همچنین در اطلسهای موضوعی یکسری از موضوعات خاص دفاع مقدس که قابلیت ارائه بهصورت اطلس را دارد، بررسی میشود. در اطلسهای استانی نیز به تمام ظرفیتهای استان اعم از ویژگیهای نظامی و مردمی و اصناف و تمام حوزههایی که در جنگ نقش داشتهاند، پرداخته شده و تمرکز بیشتر، روی نقش صنوف و اقشار مختلف استانها در پشتیبانی از جبهههای نبرد است. اطلس واحدهای تخصصی هم از اقدامات جدید اینمرکز است که عملکرد واحدهای تخصصی در دوران دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته است.
مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تاکنون ۲۰ عنوان از مجموعه اطلسهای خود را به همراه فایل پیدیاف و معرفی مختصری از این کتابها، در دسترس محققان و پژوهشگران دفاع مقدس قرار داده که اینمجموعه، شامل ۵ اطلس استانی (خوزستان، ایلام، کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی)، ۸ اطلس شهری (آبادان، خرمشهر، دشت آزادگان، دزفول، شوش، اندیمشک، مهران و پاوه)، ۳ اطلس یگانی (لشکر ۷ ولیعصر (عج)، لشکر ۳۱ عاشورا، لشکر ۴۱ ثارالله)، ۳ اطلس نبردی (اطلس جنگ ایران و عراق-فشرده نبردهای زمینی، اطلس نبرد بیتالمقدس، اطلس حماسه خرمشهر) یک اطلس موضوعی (اطلس آماری جنگ شهرها) و یکاطلس جبههای (اطلس خوزستان در جنگ ایران و عراق) میشود.
نظر شما